"Det jag fruktar mest är en oundviklig konsekvens"AMANDA ANDRÉAS ATELJÉ

PRINS SVART

Ett Zoom-möte med hårdrockens diktare

om besvärjelser, Lill Babs och skapandet av det aktuella albumet

Sanning/Makt

PRINS SVART.

Jag möts av en svartvit bild med hårda kontraster, ett fallfärdigt trähus och fyra sammanbitna män i skinn och svart. Hårdrock - genren jag väjt för i alla år men nu står jag här. Om 30 min ska vi ses i Gothia Towers foajébar. En något otippad plats men framför allt en svårtfotograferad sådan långt från ödehusets råhet. Iförd trench coat fortsätter jag att scrolla bilder på de skinnklädda. Länkarna letar sig fram till Mats Levén med armen om Yngwie Malmsteen på det ena fotot och kan det vara Gus G på det andra? Nu börjar jag bli nervös och blickar mot garderoben där min skinnjacka förhoppningsvis hänger. Då ringer det.


"Hej, Henrik Bergqvist här." Rösten är varm och behaglig. "Förlåt, vi blir tyvärr lite sena men snart har vi lyckats fått in alla 1000 vinyler från Spinroad i bilen."

Planerna ändras när vi tillsammans räknar ut att vi kommer ha 10 minuter på oss innan de ska vidare till Borås på radiointervju. Vi beslutar oss för att träffas i Ica Focus parkeringshus. Alla vet ju att det är lönlöst att köra bil i Göteborg. "Parkeringshuset är en bra plats! Därifrån har jag barndomsminnen när vi skulle gå på Liseberg" hör jag Mölndalssonen Mats hojta i bakgrunden. 40 minuter senare bländas jag, iklädd svart skinnjacka, av den svarta Audions frontljus.

Ok, vi har 8 minuter på oss.


Dagen efter plingar det till i min mailkorg: en inbjudan till Zoom-möte. Avsändaren är lingvistikern vid Stockholms Universitet H. Bergqvist. Prick 13.30 dyker Henrik och Mats upp på skärmen och välkomnar mig att ta del av deras varsamma paketering av hundratals förbeställda vinyler. 


Glädjen glänser över skaparna. Äntligen vilar dubbelalbumet bestående av 77 minuter rock på svenska (eller som någon skrev fläskrock) i deras plasthandsketäckta händer. Musiken, som även de andra två bandmedlemmarna Sebastian Sippola och Thomas Thorberg varit med att skriva i replokalen, har spelats in tillsammans med producenten Dino Medanhodzic under pandemins höst. Själv har jag fått ta del av samtliga spår via Dropbox. Ord som evighet, kamp, brödraskap och skuld har strömmat ur mina lurar som en otippad kontrast till de texter och toner som brukar ackompanjera min vardag. Men jag måste erkänna: Det är bra. Det är riktigt bra. Så till och med jag, den trotsiga åhöraren, golvas. Som tur är har GAFFA med fler börjat släppa intervjuer med bandet inför releasen så jag unnar mig ogenerat att hoppa över frågorna om hur bandet startades och så vidare för att istället gå rakt på det som intresserar mig mest: TEXTEN.

- VAD ÄR RELATIONEN MELLAN SANNING/MAKT?


Henrik: Man kan såklart tolka det precis som man vill men för min del, som skrev texten, så handlar den om vad det innebär att vara människa. Om att ta reda på vem man är. Att förstå vem jag är och vad jag vill göra har varit en röd tråd i mitt liv. Jag är övertygad om att ifall man lägger ner möda på att förstå vem man är så får man också makt att bestämma över sitt liv. 


Sanning/Makt är två begrepp av samma mynt. Det handlar om personlig utveckling även om det är ett missbrukat ord. Det handlar om en inre process inom människan. Jag har inte tänkt på Trump eller relativa sanningskulturer, vad som är sant eller om den som har makten bestämmer sanningen. Det är inte dom spåren jag varit inne på. Det kanske går att applicera på det också, men för mig handlar det om en inre resa som förhoppningsvis har positiva konsekvenser på livet.

"Sanningen och makten är din // Sanningen och makten är min"


Henrik: Titellåten är lite polyfon. Den har flera olika röster. Den har den mässande rösten som sjunger från början som når in till traditionerna

och de gamla skrifterna. Den kulturella verklighet man föds in i. Sedan kommer den andra rösten och säger "Makten är din. Det är du som bär på den". Det är ett annat perspektiv.

Och därefter kommer en ytterligare röst på slutet. Det hör man i hur Mats levererar texten. Det är olika personligheter som talar.

Det är upp till var och en.


"Jag ska stå för mina val och leda varje kamp"


- VAD ÄR ER KAMP, ÄR DEN POLITISK, RELIGÖS? HÖRDE ATT NI BLAND ANNAT ANVÄNDER UTTRYCKET JERIKO FRÅN BIBELN.


Henrik: Vi använder mycket metaforer och begrepp, men våra texter är oftast mer personliga än vad begreppen är. Vad är det för murar som inte går att riva? Är det något som finns inom en? Finns det något som stänger ute? Finns det något som man inte kommer förbi? Som man hela tiden kämpar för att besegra? Det är Mats text så jag ska inte lägga orden i mun på honom, men så förstod jag det när jag lyssnade på den. Vi använder begrepp och berättelser för att beskriva något naturligt. Det finns en paradox: Ju mer personlig man blir desto mer allmängiltig blir man. Vågar man vara väldigt personlig då får man chansen att andra känner igen sig i det, om man är sann mot det man säger, tror jag. Jag har gjort ett medvetet försökt att våga skriva om allt som jag tycker borde sägas.


TROR DU DET ÄR LÄTTARE ATT VÅGA VARA SÅ ÄRLIG UNDER ETT BANDNAMN JÄMFÖRT MED OM DU HADE GÅTT UNDER DITT EGNA NAMN?


Henrik: Ja, det kan det nog vara. Jag har aldrig varit intresserad av att framhäva mig själv. Jag har aldrig tänkt på mig själv som artist, utan jag vill ingå i en form av gemenskap och skapa musik tillsammans. Det är det jag alltid velat framhålla, men det är ju en personlig läggning. 


HAR NI NÅGOT HELHELTSTEMA FÖR ALBUMET?


Henrik: Nja, det finns nog inget helhetstema. Dels är albumet lite för långt. Det är ju 15 låtar och om alla låtar skulle handla om samma sak skulle det ju bli en rockopera av något slag.

Det är det inte. Det är inget temaalbum men det finns röda trådar både textmässigt och musikaliskt. Dom är väl lite mer subtila än att man bara skulle kunna sammanfatta det som att albumet handlar om X. Vi skriver om våra egna liv och om vår egen vardag och kampen för att leva livet som vi vill. Om man är en skapande människa då får man ju kämpa. Det är ju bara så, det är inbyggt. Det kanske kommer till en punkt när man inte måste kämpa så förbaskat men än så länge är vi inte där.


"Kom stilla natt, stanna en stund, kom in i min famn"BERÄTTA MER OM LÅTEN MED SAMMA NAMN SOM INGMAR BERGMANS BEGREPP: VARGTIMMEN.


Henrik: Den handlar om det absolut värsta som kan hända. Det man knappt kan prata om för att det är så förfärligt. Gör man då en låt om det så fungerar det, i alla fall för mig, som en besvärjelse. De svartaste tankarna brukar ju ofta komma i Vargtimmen när man ligger vaken och inte kan somna om. Då är det sällan särskilt positiva grejer man ligger och tänker på. Därav anledningen att döpa den till det, men låten handlar inte om att ligga sömnlös utan om ett sätt att förhålla sig till avgrunden. För mig personligen handlar det om att något skulle hända mina barn men alla bär ju på olika rädslor. 

- NI AVSLUTAR ALBUMET MED DEN 12.07 MINUTER LÅNGA LÅTEN BRÖDRASKAPET. VAD BETYDER DET UTTRYCKET FÖR ER?


Henrik: Vi ser vårt band som ett brödraskap. Jag var aldrig någon sportkille så jag var inte med i något fotbollslag men jag kan tänka mig att det finns liknande känslor inom lagsport. Att alla tittar åt samma håll, att alla är beredda att göra allt dom kan för att gå åt det hållet. Att vi får mötas i musik och skapande som är en sån otroligt kraftfull grej skapar en väldigt start stark känsla av att vi är ett brödraskap. För mig handlar låten om det men den beskriver även en längtan att befrias från barndomen och uppväxtens bojor. 

Att man har betalt sin skuld till sina föräldrar och sin uppväxt så man är fri att göra sina egna val. Att man vill springa med sin flock. Att man vill välja vilka man vill vara med.


PÅ TAL OM BRÖDRARSKAP: LEVANDE LEGENDEN LEVÉN HAR JU KOMMIT MED I BANDET. HUR KÄNNS DET FÖR DIG MATS?


Mats: Vi har ju känt varandra ett par år så det var ju bara att gasa på. Det enda som var nytt var ju att sjunga på svenska. Det vande man sig väldigt snabbt vid. Jag tog med mig de engelska maneren in i svenskan och så funkade det väldigt bra. Det var väldigt kul för mig för det är ju första gången jag sjunger på svenska. 


Man tar med sig den självklarheten man har från sin tidigare karriär och applicerar det på svenskan. 


NÅR DU NÅGOT ANNAT UTTRYCK NÄR DU SJUNGER PÅ SVENSKA?


Mats: Ja, det gör jag nog utan att tänka på det. Det är svårt att analysera sig själv. Prins Svart är ju ett annorlunda band från början med den typen av text som Henrik skriver. Men att vi gjorde en så lång platta gav oss möjlighet att spreta lite både musikaliskt och textmässigt. I dom låtarna jag skrev text till kändes det inte som om jag förhöll mig till Henriks teman utan att jag kunde göra lite som jag kände för själv.


- MATS HAR JU RÖTTER I GÖTEBORG SÅ JAG KUNDE INTE LÅTA BLI ATT FRÅGA OM HUR DET VAR ATT STARTA SIN KARRIÄR HÄR. VAR DET EN HYFSAD GRUVGRUND FÖR EN SANN HÅRDROCKARE?


Mats: Nja, på ett sätt var det nog tvärt om. Det var ju därför jag flyttade till Stockholm. Då var det många som tyckte att det var helt vansinnigt att jag flyttade dit upp men för mig var det helt naturligt. Men samtidigt hände det ju väldigt mycket i Göteborg inom hårdrock bara några år efter att jag hade flyttat. Med alla band som började växa och göteborgssoundet inom hårdrock. Då började det ju verkligen hända grejer som verkligen påverkade musikstilar och andra band runt om i världen. Ibland har jag tänk att om jag inte hade bott i Mölndal utan mer åt Frölunda till, bara någon mil längre bort, så hade jag säkert stött på dom där killarna som sen började spela med The Haunted eller andra hårdare band. Men jag hade inte det runt omkring mig där jag växte upp utan jag var ganska själv där i Mölndal. 

Det är ju så lite som gör det ibland vad det är man dras till. Den musikstilen jag gjorde under 89-90 gick jag ju ifrån sen när jag kom med i andra band. Jag utforskade lite hårdare musik men nu med Prins Svart är jag ju tillbaka till det jag lyssnade på när jag var 10 år som Deep Purple. Så nu är jag tillbaka till rötterna igen. Det som var viktigt och bra för mig i Göteborg var att vi gjorde mycket covergig med det som sedan blev Swedish Erotica.

Det fanns ju på den tiden ställen som Gamle Port där man lirade och det var ju en viktig start på ens karriär. Jag har ju levt på det sen dess. Jag älskar Göteborg men jag hade ett behov av att komma därifrån. Fast alla mina stora konsertupplevelser har varit i Göteborg och då ofta på Scandinavium. Jag var där ett år efter att det byggdes och såg Lill Babs spela i musikalen "Annie get your gun" och sen såg jag såklart Deep Purple där som var det första giget jag såg på riktigt.


- SANN HÅRDROCKARE? PÅ TAL OM MUSIKUPPLEVELSER. HUR VILL NI ATT ERA LYSSNARE SKA TA TILL SIG ER MUSIK?


Mats: Vet i fasiken! Jag hoppas att folk sitter med en vinyl och ser hela paketet framför sig som vi paketerat ihop. För det är ganska mycket att bita i. Det var ju en barndomsdröm att sätta ihop en så lång platta och nu var det ju en väldigt bra tid. Vi insåg ju i somras att vi skulle ha tid att skapa något så här stort då vi inte kunnat vara ute och lirat på samma sätt på grund av pandemin.

Jag är ju heltidsmusiker och är normalt sätt ute och spelar mycket. Om två år när förhoppningsvis alla är ute på vägarna igen så kommer vi ju inte ha lika mycket tid att lägga ner på en platta. Det tar ju mycket tid i anspråk.


"Visa mig den jag var igen för jag har blivit blind."

- KOMMER NI ATT BÖRJA SPELA I SOMMAR OM RESTRIKTIONERNA LÄTTAR TILL 50 PERSONER?


Mats: Det var så kul förra året när vi spelade trädgårdsgig för 50 pers så vi hoppas på att få komma ut och spela i sommar igen! Det är ju speciellt roligt att köra nu under pandemin för det betyder ännu mer för oss och för dom som lyssnar. Det är ju ett helt nytt game nu och om det är någon gång vi har konkurrensfördel så är det ju nu när de större banden inte är ute. För dom är det inte intressant men för oss är det ju superintressant. Det är så gött att lira!


- VAD SKULLE NI VILJA SKICKA MED LYSSNARNA SOM SISTA ORD FÖR IDAG?


Mats: Hitta sanningen i dig själv så får du den riktiga makten. Var ärlig mot dig själv och förstå vem du är så har du störst chans att utnyttja potentialen i resten av ditt liv. 


Med dom orden återgår Mats och Henrik till sitt paketerande av Sanning/Makt. "Att hitta sig själv." Jag går ut i vårsolen. Låter koltrasten sjunga ikapp med Prins Svart. I kontrasterna fortsätter jag mitt sökande.I SAMARBETE MED

MTA PRODUCTION